Utkast: Mars 31, 2012


I onsdags blåste det väldigt mycket så hade tänkt rida inne men båda ridhusen var bokade (hur ofta händer det lixom?) så det blev framskrittning i skogen och sedan ett pass på utebanan. Hon var lite stel i början men i slutet var hon jätte jätte fin och svarade framåt bra :)

I torsdags var vi nere på stranden och galopperade. Shanaia är alltid lika tveksam till att gå ner dit själv utan andra hästar till en början men jag fick min vilja igenom utan en massa bråk, skönt. Tog och skrittade hela stranden bortåt i vattnet och tog en lång galopp hemåt, hur härligt som helst verkligen.

Igår
jobbade jag hela dagen så Shanaia fick vila och pappa fixade i stallet.

Idag
jobbar jag 17.00-22.15 så ska snart ge mig ut till stallet så att jag är klar där i tid. Har

Onsdag.

Har precis kommit hem från Halmstad där jag och Ludde var och shoppade lite. Fanns dock inte så mycket kul men fick iaf tag på en fin skinnjacka. Ska snart ta och åka ut till stallet, det blåser rätt bra så idag får det bli ridhuset.


Igår var det däremot helt underbart väder så det blev ett pass på terrängbanan. Blev en del galopp i lite högre tempo och det märktes att det var ett tag sedan vi var ute på banan då jag blev trött i benen efter några varv och Shanaia blev ovanligt svettig.

Red sedan igenom vattenhindret och skuttade några små små stockar. Hon kändes jätte fin och tvekade inte på något vilket va jätte kul då vi inte har varit ute på banan sedan i somras.



Tisdag.

Var ute i stallet i förmiddags. Tvättade Shanaias sår som såg fint ut och gick sedan ut och betade lite med henne innan jag släppte henne i paddockden. Det är super fin väder idag så hon fick gå utan täcke. Tog sedan och mockade, la upp mat och lade undan några tjocka täcken och tog fram några tunnare.

Nu ska jag snart cykla ut till stallet och ta in Shanaia. Planen är att rida ett pass på terrängbanan.




Gott att rulla sig utan täcke.


Sparkad.

När jag skulle ta ut Shanaia ur boxen idag märkte jag att hon hade ett blodigt sår på framsidan av bakbenet. Undersökte de lite noggrannare och det var som tur var bara ytligt men det hade blödigt en del. Hon hade även två märken på baksidan av ena baklåret som ser ut att vara märken efter en spark. Jag antar att hon har blivit sparkad och sedan råkat sparka sig själv på bakbenet.

Tvättade såret och klämde lite här och var och hon ömmade inget och haltade inte heller så vi gick en promenad ner till stranden med min kille, mysigt värre! När andra är ute och går med hunden går vi med hästen... Hon är världens snällaste att ha med sig, följer mig som en skugga.


Jag har tidigare varit villig att släppa ihop Shanaia med olika hästar och inte varit överdrivet överbeskyddande men det får det vara nog med nu. Tänker inte riskera att hon blir sparkad igen.






Shanaia gillar banan!!





Hoppning.

Igår red Ellinor Shanaia och idag var det dags för mig att hoppa igen. Vi hade en kombination med oxer-räcke, en oxer snett igenom och sedan två räcken. Jag red på hackamoret och hade en rätt bra känsla genom hela passet.

Jag tycker det är lite svårare med kombinationer med oxer-räcke än räcke-oxer då jag måste hålla ihop henne mer men samtidigt inte rida för mesigt heller. Sista rundan låg kanske på 110 och det kändes riktigt bra, sista språnget på oxern var helt super. Har jag en bra galopp och håller om med benen utan att låta henne rinna iväg kan hon hoppa vad som helst, gäller bara att jag ger henne dem bästa möjligheterna.



Ellinor och Shanaia förrförra sommaren, längtar tills vi kan börja träna ute igen.

vad tycker ni om min snygga avtrillning?


Hoppning

Hoppade Shanaia imorse och hon var fin, lagom framme för skänkeln, rusade inte och var fin i handen. Hade framme vattenmattan som hon inte riktigt gillar. Vi hoppade den några gånger i höger varv och det gick bra men första gången vi skulle ta den i vänster hoppar hon lite konstigt och jag hamnar i obalans efter hindret och trillar av. HAnn inte hoppa så mycket eller högt då jag mådde så dåligt när jag trillar av att jag inte kunde rida mer.

Misstänker att jag har fått härnskakning så ska snart bege mig mot vårdcentralen... Skulle egentligen varit på jobbet nu men är inte i form för det direkt.





Stallet nästa.

Jag har nyss kommit hem från jobbet och ska snart iväg till stallet. Planen är att skutta lite små hinder i ridhuset med Shanaia. Jag har börjat rida henne nu igen sedan blödningen i hoven och hon känns jätte fräsch. Hon fick skritta några dagar efter blödningen men dem två senaste dagarna har vi varit ute och joggat och klättrat i skogen så idag ska hon få gå sitt första lite hårdare pass.

Jag har anmält mig till en tävling i Varberg nästa söndag och jag känner att vi måste hoppa några gånger innan dess då Shanaia hoppar bäst när hon får hoppa ofta. Ska nog hoppa bana nu på söndag och sedan åka iväg till Anne och hoppträna nästa onsdag och däremellan rida lite bommar.




Ihopsläpp.

Släppte ihop Shanaia med Ellinors Exe idag, det gick hyfsat bra... Shanaia är rätt hög i rang och har under tiden jag har haft henne alltid varit bossen i hagen men det verkade inte helt givet vem som bestämde mellan dem men det blir säkert bra :)

Dålig och tråkig uppdatering nu jag vet men finns inte så mycket att skriva nu när jag inte har ridit något i veckan.

Fredag.

Min hovslagare konstaterade att Shanaia hade trampat på något vasst/hårt precis i kanten av hoven och då hade det blivit en liten blödning vid en av sömmarna. Det var rätt lätt åtgärdat så när han var klar släppte jag ut Shanaia i hagen och oj vad glad hon blev, galopperade runt en massa och sparkade bakut. Ska skritta henne i två dagar och känns det bra kan vi börja trava lite i nästa vecka. Känns så himla skönt att det inte var något allvarligt.

Våtvarmt omslag



Jag och pappa åkte ut till stallet nu ikväll och störde hästarna mitt i kvällsmaten. Vi tog ut Shanaia i gången så höll pappa i hoven medan jag gjorde ett våtvarmt omslag. Erkänn det blev fint... Silvertejp funkar till allt!

Min häst gillar inte att ha boxvila.

Hade utsläppet idag med så var i stallet vid 9-tiden. Började med att släppa ut hästarna och tog sedan och longerade Shanaia i ridhuset och hjälp vad vild hon var!! Hade bara tänkt lina henne typ 3 varv åt båda hållen för att se hur hon rörde sig men istället sätter hon iväg i full galopp och sparkar bakut och gör en massa lufthopp. Trava lugnt vägrade hon göra utan det var mellantrav hela tiden. I vänster varv såg hon okej ut men det var värre med höger.

Jag pratade med Jonas Tornell för en liten stund sedan och han rådde mig till att ta ut min hovslagare och be honom känna igenom hennes hov med en visitertång då hovbölder kan göra så att området vid kotan svullnar upp och blir varmt. Ringde sedan upp min hovslagare och han kommer ut imorgon på morgonen. Hade vart himla skönt om det "bara" var en hovböld.



Onsdag.

Började jobba vid 1 idag så var ute i stallet i förmiddags. Vädret var helt perfekt för en tur på terrängbanan/stranden och jag blev mer ridsugen än någonsin ... Istället tog jag ut Shanaia i stallgången och mockade ur boxen, 5 kärror blev det. Fyllde på med 2 balar kutterspån och sedan var det fräscht och fint. Lade även upp mat och pussade ltie på Shanaia innan jag åkte hem, hon är så gosig. Hon håller på att fälla för fullt och vill bara bli kliad konstant. Imorgon ska hon kollas igen, håller tummarna för att hon är bättre!



Dagens andra stallbesök.

Jag är ledig idag så passade på att cykla ut till stallet i eftermiddags för att göra sånt som man annars inte hinner med. Jag tog och borstade Shanaia i säkert 30 min och hon njöt som bara den och fick världens längsta överläpp. Hon älskar när man kliar henne på halsen med Magic-Brush borstarna och ska självklart klia tillbaka på en med mulen. Sötis!


Tog sedan och putsade mina sadlar och träns och fixade iordning lite i sadelkammaren. Blev rätt fint faktiskt. Nu gäller det bara att hålla ordningen vilket jag är något sämre på... Innan jag åkte hem tog jag på Shanaia sitt BoT täcke och lindade henne runt om.





Mobilblogg

Sitter för tillfället i bilen utanför Ica då mamma är inne och handlar så tänkte passa på att mobilblogga. Vi kom precis från stallet där vi hade utsläppet. Började med att släppa ut alla hästarna (utom S) i hagen. Mamma gick sedan ut och betade med Shanaia när jag mockade.

Precis när vi skulle åka hem träffade vi Lina och hon kollade på Shanaia när jag sprang och longerade henne. Hon var för övrigt rätt tossig och sköt rygg och började galoppera när jag sprang med henne och drog iväg mot hagen när jag longerade. Hon var lite svullen i höger fram idag. Ska låta henne stå inne helt tills på torsdag och kolla henne då igen, är det inte bra/bättre då åker vi till Jonas på fredag. Han har inga tider förän då så finns inte så mycket annat jag kan göra i dagsläget då jag inte ivll åka till någon annan veterinär om det inte är akut.


Strandpromenad

Jag började med att känna igenom Shanaia's men när jag kom till stallet idag och hon var varken svullen eller varm men travade inte helt okej när Rebecka sprang med henne. Jag ringde till min veterinär Jonas Tornell och frågade om råd och han sa precis det som jag själv hade kommit fram till. Vi ska höras i övermorgon igen och om hon inte är bättre då åker vi ner till honom för en undersökning.

När jag pratat med honom tog jag med mig Shanaia på en mysig promenad ner till stranden. Det tar oss bara 10 minuter att gå ner dit och det var hur vackert som helst. Shanaia verkade tycka det var kul att komma ut då hon gick och trippade fram och ville bara gå fortare och fortare.

Jag tror för övrigt att hon gillar sitt nya Sprenger bett då hon börjar dräggla och löddra så fort hon får det i munnen. Fina älskade lilla häst ♥






söndag.

Dagens ridtur blev inte som planerat. Skrittade fram Shanaia ute på väganra och gick sedan in på utebanan för att rida dressyr. Jag travar fram i höger varv och  hon känns super fin. Jag går sedan över till vänster varv och tycker hon känns lite ojämn. Det kändes inte mycket men eftersom att jag snart har haft Shanaia i tre år känner jag henne utan och innan och märker direkt när det är något fel.

Hon är varken varm eller svullen men markerar pytte pytte lite på vänster fram när jag sprang upp med henne på gårdsplanen. Saken är den att hon idag gick i gräshagen för första gången på kanske 3 veckor då det har varit så isigt där att jag istället haft henne i paddocken själv. Nu fick hon komma upp dit med några hagkompisar så jag gissar på att hon har sprungit och halkat och sträckt sig och det är därför hon är halt. Det skulle vara väldigt sammanträffande att hon blir halt pga. senskada/kotledsinflamation(hovledsinflamation osv. första dagen i stor hage på länge så det mest troliga är att det är en sträckning.


Jag lindade henne runt om med BoT innan jag åkte hem. Hon får stå inne imorgon förmiddag men jag slutar redan klockan ett så då blir det raka vägen ut till stallet och se ur det är med henne.

Lördag.

Idag red jag ut en härlig tur i skogen ihop med Mikaela. Blev en del trav och galopp på järnvägsbanken och hästarna var så pigga och glada :) Shanaia va jätte mjuk och fin när vi travade fram, kunde bara sitta helt stilla och njuta. Älskade lilla häst! I galoppen var hon desto starkare och hade nog gärna galopperat lite snabbare men det är absolut inga problem med att hålla henne.



Micka och den lilla gråa, sjukt söt häst!!




Markarbete.

Idag red jag ett pass i nya ridhsuet med hoppsadeln. Under framridningen hade jag som mål att få Shanaia i en låg och rund form där hon sög framåt lika mycket till båga tyglarna. Efter lite arbete på volterna blev hon riktigt fin och arbetade hur bra som helst.

Jag hade lagt ut två bommar med 15 meter emellan som jag galopperade över på volt till en början och sedan tog och tränade på att korta och länga galoppen emellan dem. När jag kortade upp henne fick vi plats med hela 7 språng och när vi längde 3 språng. Rätt bra skillnad :) Jag tycker det är bra att träna på samlad kort galopp över bommar för då har hästarn ofta lite extra framåtbjudning.

Tisdag.

Igår fick Shanaia vila men idag var det åter tur att sitta på hennes rygg... Det började dock inget vidare. När jag var ute och skrittade fram i skogen mellan hoppbanan och dressyrbanorna hör jag en hund skälla och ett stort brak, då kommer de en skenande älg från ingenstans påväg rakt emot mig och Shanaia!!! Snacka om att vi blev lika chockade båda två. Den var säkert bara 20 meter ifrån oss när Shanaia vänder om och galopperar iväg åt samma håll som vi kom ifrån. Visst hon blev väll lite förvånad över att möta en älg där och var lite spänd en stund efteråt men jag tror inte många hästar hade tagit de så bra som hon gjorde.

Gick sedan in i gamla ridhsuet där det var lite hinder uppsatta så jag passade på att hoppa lite. Shanaia hoppade mycket fint men drog iväg rätt mycket både innan och efter hinderna. Förr blev de att jag tog för mycket i henne precis innan hindret men nu försökte jag istället göra tydliga halvhalter 4-5 språng innan hindret och sedan sitta helt stilla. Det funkade bra! Kunder i slutet komma med en kort och runt galopp där hon hoppade upp sig fint. Måste tillägga att jag bara hoppade på räcken på typ 90 cm hihi.

LA:3

Travade fram henne i rätt länge under rättridning och red en massa mjuka övergångar och tempoväxlingar. Hon följde skänklarna bra och var mjuk och fin i munnen. Galoppen var också rätt fin och likaså formen, bärig och nosen var tillräckligt framme.

Inne på banan blev hon ännu en gång en annan häst. Ridbarheten försvann och hon blev spretig och dragig vilket resulterade i att jag blev irriterad över situationen och började rida dåligt och då blev även vägarna sämre. Inte bra Linnéa...


Fick 60%, slutade på 9:e plats utav 21 starter, 3 utanför placering. Alltid någon plats utanför placering i dressyren... hänt typ 10 gånger. Måste helt enkelt lära mig att rida lite bättre om jag vill bli placerad.

LB:3

Red lb:3 imorse och det gick hyfsat bra! Shanaia vill ibland förböja sig i vänster och skjuta in rumpan så det är viktigt att ha henne på höger hela tiden och det hade jag inte riktigt i början av programmet men ju längre jag red desto bättre kändes det. Hon är dock väldigt olik att rida på tävling jämfört med träning så jag behöver träna mer på att kunna rida "tävlings-Shanaia" bra då det är en helt annan häst. Så fort jag började knoppa henne fattade hon att det var något på gång och bajsade 3 gånger under 15 min. Söt!!

Vi skrapade ihop 63,9% och ligger för tillfället typ 2 utanför placering och det är typ 4 st kvar i klassen. Leder gör inte helt oväntat ridponny hingsten Feno Me, riktigt läcker ponny.

Nästa klass, la:3 rider jag vid 3 i eftermiddag och nu ska jag bara ta de lugn i någon timme här hemma innan det är dags att åka ut till stallet igen.





Några bilder från filmen som kanske kommer upp här ikväll.

Lördag.

Lördag idag och lika underbart väder som igår. Fint väder har verkligen en bra inverkan på mitt humör och jag får hur mycket energi som helst!!

Började med att mocka när jag kom till stallet och tog sedan i Shanaia från paddocken. Red först en liten tur i skogen, jobbade sedan i 20 min på utebanan och avslutade med lite galopp på terrängbanan. Hon hostade dock någon gång i stallet och två gånger när jag travade fram så jag är inte helt 100 på att jag ska vara med imorgon. Hon har ingen feber och är precis som vanligt i stallet. Hmm, svårt. Vill lixom inte överanstränga henne om hon är förkyld men samtidigt behöver de ju inte vara ngt stort för att dem hostar några gånger. Tåls att fundera över.

Gick iaf på årsmötet när jag ridit klart och sedan hjälpte jag till med att bygga fram dressyrstaketen inför imorgon. Avslutade med att knoppa Shanni. Vet dock att hon kommer ta ut knopparna över natten men det lär antagligen gå snabbare att fixa det imorgon om hon redan varit knoppad en gång.

Smart som jag är glömde jag att linda henne med BoT innan jag åkte hem så det blir antagligen ett till stallbesök idag.


Red utan snokrem idag. Märkte igen större skillnad men har snoken mest för syns skull, ser så fult ut när "öglan" till snokremmen bara sitter där.

Fin fredag.

Sade precis hejdå till min kille som ska jobba natt så nu sitter jag här själv och äter godis. Vi var ute i stallet hos Shanaia innan i eftermiddags.

Jag red ett pass i nya ridhuset och det gick varken bra eller dåligt men ni får inte till det där lilla extra som vi fick flera gånger i förra veckan. Red igenom båda programmen idag och det kändes okej. Blev inga jätte stora missar men allt kan vara lite bättre, rundare volter, kraftigare ökningar, mjukare övergångar och tjaa, allt.

Imorgon blir det ett lite lättare dressyrpass, då ska det tränas på skänkelviknigar, 10 metersvolter och förvänd galopp. Jag tänkte rida vid lunch och sedan försöka hinna med att putsa allt innan det blir årsmöte på klubben kl. 2. Ska bli rätt intressant att se vad som ska sägas.

FÄLTTÄVLAN.

Precis anmält mig till min & Shanni's första fälttävlan. Kan bli intressant att se hur detta kommer gå :) Just nu väntar jag bara på att markerna ska torka upp så att vi kan ge oss ut på terrängbanan och träna samt konditionsträna på landet.





Dressyr.

Började med att skritta ut en tur i skogen idag innan jag gick in i nya ridhuset och red ett dressyrpass. Red igenom programmen inför söndagens tävling och det kändes väll inte då jätte bra. Det som var bra var mellantraven och galoppen. Det som kändes sämst var 10 metersvolterna i trav och skänkelvikningarna. Det blir lätt lite av och på och hon tappar ibland takten och försöker dra iväg. Det som krävs då är en massa övergångar, tempoväxlingar och halvhalter. Tränade mycket på de i slutet och då kändes de lite bättre.

Vi skulle verkligen behöva en Emily-träning, hon är så himla duktig och Shanaia blir oftast jätte fin efter ett pass för henne. Dock börjar hon inte ha träningar på forf igen förrän efter påsk då hon har fått barn. Tills dess får vi klara oss på egen hand.



RSS 2.0